Att skriva gåvobrev juridiskt korrekt!

Skriva gåvobrev online via e-tjänst

Allteftersom vi går mot en mer digitalsierad tillvaro så skapas också nya möjligheter med olika e-tjänster. Numera är det ju möjligt att skapa juridiskt komplexa avtal och handlingar online, utan att man behöver besitta någon form av juridisk kompetens. 

Hur är det möjligt?

Egentligen är det ganska enkelt. De flesta avtal/handlingar är idag så pass standardiserade i sin juridiska kontext, att det mer handar om att tillföra uppgifter och villkor för att kunna göra ett korrekt och komplett upprättande av en gåvohandling och andra juridiska dokument. 

Genom att "förprogrammera" formulär med olika frågor och villkorkade val så blir resultatet detsamma som när en jurist eller advokat ställer samma frågor för att upprätta ett gåvobrev för hand.

Hur gör man?

Man börjar med att fylla i ett förprogrammerat formulär med frågor om vad det är som är som ska ges bort, hur gåvan ska ges bort och definering av obligatoriska villkor såväl som egna villkor, om sådana finns. Slutligen ska uppgifter om samtiga gåvogivare och gåvomottagare fyllas i.

Baserat på de ifyllda uppgifterna sätts sedan ett jurdiskt säkrat gåvobrev ihop i en pdf-fil, som skickas till angiven e-posadress efter godkänd betalning.

...och det bästa av allt - det går på bara några minuter och man kan göra det närsomhelst på dygnet och kostar bara en bråkdel av vad det skulle kosta att be en jurist, eller advokat att göra samma jobb.

Något annat som är bra är att vissa gåvobrevshandlingar numera kan signeras digital med Bankid. Vilka typer som kan signeras digitalt håller e-tjänsten koll på åt dig, beroende på vilken typ av gåva som ges bort. Det många inte känner till är att digital signering är lika juridiskt giltig som att signera för hand.

 

Till e-tjänsten för avtalsskrivande online!

 

Klicka på bilden för att se exempel
 

Välkommen

Välkommen till gåvobrev.com. Här finns juridikrelaterad information om gåvobrev och exempel på hur sådana upprättanden kan göras.

Behöver du jurdisk hjälp vid upprättandet kan du antingen boka tid med en jurist eller ställa en fråga genom vår digitala frågetjänst med möjliget till svar inom 24 timmar.

Kontakt

Lawline AB
Saltmätargatan 5 
113 59 Stockholm

Epost: [email protected]

Telefon: 08-533 300 04

Länkar

Avtalsrobot logo

SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog